NCDR over etnisch profileren tijdens Week tegen racisme

Van 21-27 maart 2022 is het de Week tegen racisme. Op de internationale dag tegen racisme vond de aftrap plaats. Rabin Baldewsingh - de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR) - ging onder leiding van presentator Jörgen Raymann in gesprek met Mpanzu Bamenga (Mensenrechtenmens 2021), Carla van Dijk (directeur Vizier) en Stefano Frans (voorzitter Landelijke vereniging tegen discriminatie). Het onderwerp: etnisch profileren en institutioneel racisme.

De NCDR is aangesteld om met een breed draagvlak een nationaal programma te ontwikkelen en te helpen de bestaande aanpak van racisme en discriminatie te versnellen. “Er is een sense of urgency ontstaan na het Black Lives Matter-protest in 2020, het toeslagenschandaal, en de erkenning van de minister-president dat discriminatie en racisme op institutioneel niveau bestaan”, stelt Badewsingh. “Racisme en discriminatie moeten breed worden aangepakt. Er zijn al maatregelen, maar er is extra vaart nodig.”

Beoordelen op basis van etniciteit
Duidelijk is dat de definitie van etnisch profileren in ieder geval duidelijker mag. Jörgen Raymann: “Ik sprak iemand die zei niet te doen aan etnisch profileren. Hij beoordeelde enkel op basis van etniciteit.” Laat dat nou de definitie van etnisch profileren zijn. Meer bewustwording is dus nodig, maar handelings- en uitvoeringsperspectieven zijn ook belangrijk volgens Van Dijk.

Racisme in gezondheidszorg
Aanwezige burgers kaartten verschillende issues aan, zoals racisme in het strafrecht, maar ook de gezondheidszorg. Allemaal problemen waarbij ze geen hulp bij krijgen. Quota, anoniem solliciteren en strengere handhaving kwamen ook aan bod. Dat er wel echt wat moet gebeuren, vindt iedereen: “In de tussentijd worden al generatieslang mensen slachtoffer van het systeem”, klonk het echter ook. Aanwezigen zagen ook een kans voor lokale overheden en private organisaties: ook zij zouden de verantwoordelijkheid kunnen dragen om de strijd tegen institutioneel racisme voort te zetten.