Townhall-sessie Eindhoven: in gesprek met vertegenwoordigers Caribisch Nederland

Op zaterdag 9 april sprak Rabin Baldewsingh, de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR) in Eindhoven met vertegenwoordigers van  Caribisch Nederland over hun ervaringen met discriminatie en racisme. Deze Townhall-sessie vond plaats in samenwerking met Overlegorgaan Caribische Nederlanders (OCaN). 

THS OCAN 4
Beeld: ©niet toegestaan

Ditmaal vond de Townhall-sessie plaats in het weekend. Daarom was er ook ruimte voor wat ontspanning. Met een liveoptreden van de Caribbean Crew, dansoptredens van Gerdiënne Elias en spoken words van Egbert Alejandro Juliana kon de bijeenkomst niet beter. Gespreksleider van deze sessie was Desiree Martis.

THS OCAN 3
Beeld: ©niet toegestaan


Samenwerken
Lionel Martijn (directeur van OCaN) en Jacinto Zimmerman (jarenlang vrijwilliger voor de gemeenschap van Caribische  Nederlanders in Eindhoven) waren erg blij met een sessie in het zuiden van het land: " Door samen te werken kunnen acties ontstaan waar de hele gemeenschap van kan profiteren. Samen staan we immers sterker." 


Ervaringen
Tijdens de bijeenkomst werden ervaringen gedeeld met institutioneel racisme. Het ging over racisme in de zorg, in het onderwijs en met de marechaussee en politie. Ook arbeidsmarktdiscriminatie kwam aan bod en weerbaarheid en meldingsbereidheid. Net als in andere sessies werd bij arbeidsmarktdiscriminatie ook hier de oplossing van anoniem solliciteren breed gedragen. Nationaal Coördinator Rabin Baldewsingh introduceerde anoniem solliciteren in zijn tijd als wethouder voor de gemeente Den Haag. Hij heeft daarmee goede ervaringen opgedaan.

THS OCAN 1
Beeld: ©niet toegestaan

Probleem
"Wij zijn niet het probleem," klonk het door de zaal. Baldewsingh sloot zich hierbij aan: "Jullie zijn zeker niet het probleem. Het systeem is het probleem. Daarom is het belangrijk dat we interventies plaatsen en maatregelen nemen, zodat we verder komen. Een sense of urgency is er eindelijk, en draagvlak ook. Dus laten we aan de slag gaan."