Derde Townhall-sessie NCDR: “Zonder excuses slavernijverleden is bestrijding anti-zwart-racisme moeilijk”

Op 21 maart 2022 vond de derde Townhall-sessie plaats van de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR). Ditmaal bij New Metropolis in Amsterdam-Zuidoost. Onder leiding van Dionne Abdoelhafiezkhan spreken de deelnemers met nationaal coördinator Rabin Baldewsingh over anti-zwart-racisme. Doel van de sessie: input ophalen voor het Nationaal Programma waaraan de NCDR momenteel werkt.

THS Amsterdam Bijlmer
Beeld: ©niet toegestaan

De bijeenkomst start met een talkshow met Rabin Baldewsingh, Mitchell Esajas van The Black Archives, mensenrechtenadvocaat Domenica Ghidei Biidu en Urwin Vyent - directeur NiNsee (via Zoom). Esajas leidt de discussie in met een uitleg over de termijn anti-zwart-racisme versus Afrofobie. “Fobie doet denken aan een ziekte. Daarom gebruiken we dat niet.” Ghidei Biidu pleit voor een uitbreiding van Artikel 1 van de Grondwet. Waar nu gesproken wordt van discriminatie op grond van ras, zou het volgens haar moeten gaan over discriminatie op grond van ‘nationaliteit’ en ‘etniciteit’. Vyent: ‘En het is belangrijk om kennis te hebben van onze gedeelde geschiedenis: het slavernijverleden van Nederland. Zolang Nederland dat verleden niet voldoende kent, kun je anti-zwart racisme moeilijk bestrijden’, aldus Vyent. Hij pleit dan ook voor een nationaal excuus zodat we kunnen werken aan een ‘heilzame verwerking van het verleden’.

Slavernijverleden 1
Beeld: ©niet toegestaan

Racisme in het onderwijs
Bij de tweede ronde gaat talkshowhost Abdoelhafiezkhan in gesprek met Sennay Ghebreab (wetenschapper op het gebied van kunstmatige intelligentie), Lakiescha Tol (medeoprichter ‘Zet je in’), Iwan Leeuwin (Radio D’Leon) en Lionel Martijn (directeur OCAN). Tol zette in 2020 een landelijke petitie op om racisme verplicht te behandelen op school. Het kwam tot een motie in de Tweede Kamer, die in juni 2020 werd aangenomen. Toch is er volgens haar nog niets uitgevoerd. ‘Kan het niet sneller?’, vraagt zij zich af. Inclusieve schoolmaterialen zoals boeken zijn bijvoorbeeld belangrijk, maar ook op de pabo moet er aandacht zijn voor antiracistisch onderwijs.

Slavernijverleden 3
Beeld: ©niet toegestaan

Ongedocumenteerde Surinamers
Ghebreab onderstreept het belang van kennis over algoritmes. Hij adviseert de NCDR  een ‘kritische waakhond’ te zijn die vooruit kijkt en ziet wat er komt. ‘Als je acteert op feiten ben je al te laat.’ Martijn kaart de situatie in Caribisch Nederland aan. Zo zijn uitkeringen zoals de AOW daar lager dan in Nederland, ondanks dat mensen dezelfde belasting betalen. ‘Organiseer tegenmacht en zorg ervoor dat mensen kunnen aangeven wat hun pijn is, wat hun behoeftes en kansen zijn’, roept hij de NCDR op.  Leeuwin pleit voor ’een generaal pardon’ voor ongedocumenteerde Surinamers. Het gaat om ongeveer 9.000 mensen die al sinds de onafhankelijkheid van Suriname in Nederland verblijven, maar nog steeds geen Nederlander zijn.

Dit verslag geeft een indruk van deze Townhall-sessie. Wil je meer weten? Kijk dan de gehele Townhall terug! Zie https://www.dezwijger.nl/programma/town-hall-sessie-over-anti-zwart-racisme