NCDR: “Historisch! Emotioneel ook. Dit is erkenning.”

Excuses regering maken diepe indruk.

De Nationaal Coördinator tegen Racisme en Discriminatie (NCDR) was vanmiddag aanwezig bij de plechtigheid op het Nationaal Archief. De minister-president sprak daar in een speech, namens de regering, excuses uit voor het Nederlandse slavernijverleden. 

Rabin Baldewsingh: “Kippenvel. Ik had nooit gedacht dat ik dit moment zou meemaken. Dat het kabinet op zo’n transparante en openhartige manier het slavernijverleden zou erkennen. Dit is een majeure stap. Dit gaat mij niet in de kouwe kleren zitten.”
 

NCDR: “Historisch! Emotioneel ook. Dit is erkenning.”
Beeld: ©Copyright NCDR

De NCDR ziet deze middag als een historisch moment. “Emotioneel ook. Het doet mij echt wat. Ik zie het als een mooie start van het proces richting 1 juli.” De excuses van de regering zijn een historische stap, maar wel pas het begin. Dat gaf de minister-president ook aan in zijn speech. Het is een komma. Geen punt.  

Baldewsingh: “De toespraak van de minister-president was heel eerlijk en open. Ik hoop dat anderen zijn voorbeeld volgen in de reis die hij heeft doorgemaakt naar deze dag.”

De Nationaal Coördinator geeft daarnaast ook aan dat deze excuses hem helpen in zijn taak om racisme en discriminatie te bestrijden. Bij het aanpakken van institutioneel racisme helpt erkenning. “Dat de regering nu heeft gezegd: ‘het verleden werkt door in het heden’, dat helpt enorm. Daarmee zeg je dat je ziet wat voor doorwerking het nu nog heeft. Het is een steun in mijn rug, als NCDR. Nederland verdient het om een inclusief land te zijn.”

Leidende positie Nederland
Rutte noemde het slavernijverleden een misdaad tegen de menselijkheid. De NCDR duidt dit als een gigantische stap in het onder ogen zien van het verleden. “Door dit te zeggen, gaat de regering diep door het stof. Bij mijn weten is dit een unicum in de wereld. Nederland neemt hiermee echt een leidende positie in ten opzichte van andere landen met een koloniaal verleden.”
“Ik hoorde hem de woorden ‘erkenning’, ‘herdenking’ en ‘heling’ gebruiken. Dat raakt mij. Ik heb het vaak over erkennen en herkennen. Zonder erkenning voelt de ander zich niet begrepen. Zonder herkenning, blijf je in je oude gedrag terugvallen. Herdenking is belangrijk om stil te staan bij wat er gebeurd is en niet te vergeten. Heling is nodig om verder te gaan.”

Rol van de koning
“Ik ben blij met de rol die de koning heeft in deze excuses”, geeft Baldewsingh aan. “Zoals ik het hoorde, verwacht ik dat hij een grote rol zal spelen op 1 juli, wanneer het precies 160 jaar geleden is. Vanaf dit moment kunnen we het verleden in de ogen kijken en afsluiten en gezamenlijk verder bouwen aan een inclusieve en gelijkwaardige toekomst voor Nederland. “