Townhall-sessie slavernijverleden, 17 januari 2024 Hoorn

Het is de taak van een burgemeester om te zorgen dat iedereen zich beschermd voelt en daarvoor moet hij leiderschap tonen.

Op woensdag 17 januari was er in Hoorn een drukbezochte townhallsessie, georganiseerd door Stichting We Promise en Zwart Manifest. Er was deze avond voor iedereen ruimte om hun verhaal te vertellen. In aanwezigheid van twee wethouders, raadsleden en beleidsadviseurs van de gemeente Hoorn en andere geïnteresseerden hebben verschillende experts en (ervarings-)deskundigen zich uitgesproken over het slavernijverleden en hoe de gemeente Hoorn hiermee omgaat. Ook het standbeeld van J.P. Coen kwam ter sprake. Sarieke de Jong, medeoprichtster van het Dekolonisatie Netwerk voormalig Nederlands Indië, maakte indruk met haar spoken-word voordracht en Marisella de Cuba van We Promise deelde haar persoonlijke ervaringen.

NCDR Rabin Baldewsingh concludeerde aan het eind van de avond dat er een ‘vet cool’ gesprek was gevoerd, maar ook dat er werk aan de winkel is. Aangezien de gemeenteraad van Hoorn het niet nodig vindt om excuses te maken voor het slavernijverleden, of zelfs erkenning uit te spreken, was zijn boodschap aan de burgemeester duidelijk: het is de taak van een burgemeester om te zorgen dat iedereen zich beschermd voelt en daarvoor moet hij leiderschap tonen.

Een vrouw geeft een toespraak. In de zaal zitten ongeveer 50 mensen. Op de foto is een deel daarvan te zien.
Beeld: ©Bureau NCDR

Baldewsingh: “Het land en deze stad zijn niet van ons, maar hebben we te leen gekregen van onze kinderen en kleinkinderen en die moeten we verbonden achterlaten.”