De Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme presenteert op zijn Nationaal Congres een 10-punten manifest voor politiek partijen

In dit manifest staan tien concrete maatregelen tegen discriminatie en racisme die politieke partijen in hun partijprogramma’s kunnen opnemen. Omdat partijen rond deze tijd al gaan nadenken over de partijprogramma’s voor de verkiezingen dit najaar, is dit het perfecte moment voor het manifest van de NCDR.

“Ik roep iedere partij op om te staan voor artikel 1 van de grondwet”, aldus Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme, Rabin Baldewsingh. “Het Nederland van morgen heeft inclusief leiderschap nodig. En een hernieuwde toewijding aan een samenleving die recht doet aan het gelijkheidsbeginsel.”

De tien punten

De tien punten in het manifest beslaan alle gronden en domeinen van discriminatie en racisme. Van zorg tot arbeidsmarkt tot wonen, racisme, vrouwenhaat en LHBTIQA+ haat.

Rabin Baldewsingh: “Discriminatie en racisme maken de samenleving ziek en drijft mensen uit elkaar. Discriminatie ontmenselijkt: het reduceert personen tot slechts een kenmerk. Het bedreigt het fundament van onze democratische rechtsstaat.”

1. Maak een einde aan institutioneel racisme à het begint aan de top. Dat discriminatie en racisme nog altijd schering en inslag zijn bij overheidsorganisaties en hun processen, beleid en regelgeving kán anno 2025 gewoon niet meer. Pak dat aan.

2. Voer een intersectioneel diversiteitsquotum in à Het ingroeiquotum is een best practice. Het is een effectief instrument van correctieve rechtvaardigheid. Discriminatie op de arbeidsmarkt zich niet alleen tot geslacht en gender, vandaar: intersectioneel én diversiteit, zodat je ook andere achtergestelde groepen meeneemt.

3. Start een taskforce Inclusieve Zorg à De gezondheids-, medische en welzijnssector in Nederland is niet inclusief genoeg. Knelpunten zijn structureel en institutioneel van aard en vragen daarom om een structurele aanpak, onder meer in de vorm van een taskforce inclusieve zorg.

4. Schaf de Rotterdamwet af à Wonen is een recht. In Nederland moet je kunnen wonen waar je wil. Discriminatie op de woningmarkt is structureel ingebed in hoe woningen worden aangeboden, toegewezen en bemiddeld. Sommige mensen lopen tegen extra obstakels aan in hun zoektocht naar een woning, los van het woningtekort.

5. Bescherm kinderen en jongeren extra tegen discriminatie en racisme à Discriminatie en racisme van kinderen in het onderwijs vindt plaats op alle niveaus en werkt nog lang door in hun leven. Door onderwijs en samenleving toegankelijk, rechtvaardig en inclusief in te richten, voorkom je als samenleving schade en kosten op de lange termijn.

6. Sta op voor de LHBTIQA+ gemeenschap à In een tijd waarin openbare belediging, haat en desinformatie transgender, intersekse en non-binaire personen steeds meer bedreigen, telt de verplichting van artikel 1 om het verschil te beschermen extra zwaar.

7. Verplicht publicatie in het algoritmeregister à Er zijn steeds meer aanwijzingen dat het gebruik van risicoprofielen die met algoritmes tot stand zijn gekomen tot discriminatie leidt. Door toenemend gebruik van algoritmes wordt dat een steeds groter gevaar.

8. Kom met een Taskforce Caribisch Nederland à Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn sinds 10 oktober 2010 onderdeel van Nederland. Inwoners van Caribisch Nederland hebben in theorie evenveel recht op gelijke behandeling en gelijke kansen als inwoners van Europees Nederland. In de praktijk is daar echter nog geen sprake van.

9. Zet in op gelijkheid voor vrouwen in alle facetten van het leven à Nederland is op de Global Gender Gap Index van het World Economic Forum (WEF) gezakt van plek 28 naar plek 43, terwijl onze buurlanden in de top 10 staan. Dit is een schande. Dit betekent dat de helft van de Nederlandse bevolking wordt achtergesteld.

10. Veranker de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme in de wet à De bestrijding van discriminatie en racisme op nationaal niveau is te belangrijk en te cruciaal om aan de grillen van het politiek discours over te laten. Veranker daarom het instituut van de NCDR in de wet.

De NCDR is ervan overtuigd dat als politieke partijen deze punten meenemen in hun programma’s en in een later stadium in het regeerprogramma, Nederland weer een gidsland kan worden waarin iedereen een gelijkwaardige plek heeft om te leven. De verkiezingen van 2025 zijn een kans om richting te geven aan een rechtvaardig en inclusief Nederland.

Rabin Baldewsingh: “Laat in je partijprogramma, debatten, moties en beleid zien dat je staat voor de gelijkwaardigheid van álle Nederlanders. Een land waarin iedereen, ongeacht afkomst, huidskleur, religie, gender, seksuele gerichtheid en/of beperking, zich veilig, gerespecteerd en thuis voelt. Immers, er bestáát géén hiërarchie in discriminatie en racisme.”