Een inspirerende tweede editie van het Nationaal Congres tegen Discriminatie en Racisme

Redo staat met een kind op het podium. Ze trekken aan een groot steen met de tekst: 'Verbinding in verscheidenheid', het thema van het Nationaal Congres tegen Discriminatie en Racisme 2024.
Beeld: ©Bureau NCDR

Op 20 juni 2024 was de tweede editie van het Nationaal Congres tegen Discriminatie en Racisme met als thema 'Verbinding in verscheidenheid'. Zoveel verschillende mensen, zoveel verscheidenheid op het congres. In het NBC Congrescentrum in Nieuwegein kwamen wij samen om nieuwe inzichten te delen over de effectieve aanpak van discriminatie en racisme. Met twaalf deelsessies en nog veel meer sprekers hebben wij vanuit verschillende invalshoeken gesproken over mogelijke oplossingen en aanpakken. We kijken met zijn allen terug op een mooi, inspirerend en krachtig congres.

De Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme, Rabin Baldewsingh, begon de dag met een kinderlied, en een Surinaamse odo (gezegde): ‘Als je stenen op de weg laat liggen, dan struikelen onze kinderen erover.’ De persoonlijke verhalen van de kinderen, van de sprekers en in iedere deelsessie, lieten de stenen op de weg zien.

De mooie, pijnlijke en confronterende verhalen die op deze dag werden gedeeld maken duidelijk dat er veel kracht zit in onze samenleving. De kinderen zeiden: “Hoe pijnlijk gediscrimineerd worden ook is, ik trek mij er niks van aan. Want ik heb heel veel zelfvertrouwen.” Een deelnemer van een deelsessie zei: “Met een glimlach harnas ik mijzelf.”

De zaal tijdens de plenaire sessie van het Nationaal Congres tegen Discriminatie en Racisme 2024.
Beeld: ©Bureau NCDR

Het was een fantastisch congres, met veel mensen en mooie verhalen. Uit het plenaire programma en de twaalf deelsessies kwamen belangrijke inzichten en oplossingen naar voren. Het is belangrijk om met de samenleving in gesprek te gaan over de aanpak van discriminatie en racisme. De kracht zit hem in de verbinding. Dat hebben wij op deze dag ook zo ervaren. De handelingsperspectieven nemen wij ook mee in ons Nationaal Programma. De tweede editie van het congres is zeker geslaagd. Volgend jaar is alweer de derde editie van het Nationaal Congres tegen Discriminatie en Racisme. Tot volgend jaar!

Binnenkort verschijnt op deze site ook de aftermovie en het verslag van het Nationaal Congres tegen Discriminatie en Racisme.