Deelsessie Grensoverschrijdend gedrag in het uitgaansleven
Wie binnenkomt bij de sessie ‘grensoverschrijdend gedrag in het uitgaansleven’ wordt meteen met de neus op de feiten gedrukt. Door de ruimte hangen teksten van ‘Catcalls of Grunn’. Dit Instagram account deelt de straatintimidatie waar (veelal) vrouwen mee te maken krijgen. Van ‘hey sexy, mooie jurk’, tot ‘hij greep me bij mijn kont’.
Het zijn vormen van grensoverschrijdend gedrag die nog veel te vaak voorkomen in het uitgaansleven, vertelt moderator David Bakker. Hij is educatie- en projectmanager bij stichting Sexmatters. Deze stichting organiseert workshops over seksualiteit, consent, gender en sociale veiligheid. Samen met collega Juliënne Beijer en Caylee Kimkes van Discriminatie.nl Groningen richt hij zich vandaag op twee vormen van grensoverschrijdend gedrag: seksueel grensoverschrijdend gedrag en discriminatie.

Workshop voor horecapersoneel
“De cijfers liegen er niet om: 83 procent van de vrouwen en 56 procent van de mannen heeft weleens te maken gehad met seksueel geweld”, vertelt Beijer. Om het gesprek op gang te brengen doen de deelnemers vandaag een stuk uit de training die ook aangeboden wordt aan horecapersoneel. De workshopbegeleider noemt een stelling, en als je je daarin herkent mag je gaan staan.
Uitsluiting
“Sta op als jij het niet erg vindt om langs beveiliging te gaan”, is een van de eerste vragen. Op een paar mensen na staat bijna iedereen op. “Ik vond het vroeger altijd een stressmoment”, vertelt één van de deelnemers die blijft zitten. “Volgens mij hebben veel jongeren van kleur deze ervaring. Van sommige clubs wist je gewoon: met deze vriendengroep kom ik er niet in. Hoe je je ook kleedt of gedraagt.”
“Sta op als… je weleens discriminerende opmerkingen krijgt tijdens het uitgaan”. Eén van de vrouwen die opstaat vertelt: “Als ik een date heb met een vrouw krijgen we vaak vervelende opmerkingen van mannen die dat opwindend vinden. En soms juist afkeurende opmerkingen van iemand die vindt dat dat niet thuishoort op straat”.
Toegankelijkheid
“Sta op als je altijd ergens naar binnen kunt”. Eén deelnemer blijft zitten. “Ik heb een slechte knie,” vertelt ze. “Horeca is best vaak gelegen in oude panden met meerdere verdiepingen, en ik kan slecht traplopen. Ook is er lang niet altijd een lift.” Een andere deelnemer kan dit beamen. “Ik heb een vriend in een rolstoel en om een avondje met hem uit te gaan kost heel veel werk. Soms lukt het ook echt niet om binnen te komen op de plek waar we naartoe willen.”
Wat is grensoverschrijdend?
“Als er iets is wat al deze verhalen duidelijk maken, is het wel dat grensoverschrijdend gedrag en discriminatie vele vormen kennen,” zegt Beijer. Een hand op iemands onderrug als je langsloopt, iemand lang aanstaren of zonder reden worden tegengehouden bij de ingang. Iedereen ervaart het anders en de aanstichter is zich soms van geen kwaad bewust.
Aan het eind van de deelsessie gaan de deelnemers aan de slag met de volgende vraag: Wat kunnen we dan doen om het uitgaan voor iedereen een veiligere en prettigere ervaring te maken? De antwoorden worden op een bal geschreven om later aan de Nationaal Coördinator te worden overhandigd. Een deelnemer vertelt dat ze tevreden is met de actiepunten die uit de workshop zijn gekomen: “Het was heel waardevol. Ik dacht dat ik al veel wist, maar door hier te zitten met meerdere generaties en achtergronden heb ik toch weer heel andere inzichten gekregen. Het is met dit onderwerp heel belangrijk om meerdere perspectieven mee te nemen.” Lees hier het gehele verslag van de conferentie.